Fra 17 pluss til full vinter

Ikke dumt å stå klar, bare en snau uke før snøen kom her ved Mossefossen

Oktober - måneden dypt inne i høsten . Fra sommervarme til vinterkledd landskap. Plenklippen var akkurat i boks, før sur nordavind overtok og bragte vinteren på banen for alvor. Det er ikke spesielt sjelden at snøen dukker opp siste halvdel av oktober. Det er heller ikke sjelden at bilistene ikke er klare for det første snøfallet. I år ble det dramatisk, da 15-20 cm i indre Østfold stengte E18 og folk måtte ha hjelp fra Røde Kors (!). Oktober er normalt en av de våteste månedene i året her østpå, men årets ble den sjette tørreste i måleperioden på 68 år.

Østfold i oktober

Svært kjølig måned i Askim helt nord i det snart nygamle fylket. Varmest på fyret ved Fredrikstad - Strømtangen fyr

Høst i dobbel forstand. Her fra en sykkelkirkegård ved Kongeveien

Oktober i Moss rommet alle årstider
Varme vinder preget starten av måneden. Ingen tegn til at graset ville slutte å gro; endog jordbærene ville ta en ny runde. Så dukket i alle fall fargene på trærne opp og hintet om en ny årstid. Grafen under viser at temperaturfallet var betydelig og bratt!

Temperaturene falt brått

Fra Albystranda mot Rygge. Sjøtemperaturen var ifølge YR 10 grader, mens lufta nøyde seg med 5, en kveld i oktober

Norge var kjølig - men ikke verden ellers
Meteorologisk institutt forklarer på sin nettside met.no:
- I oktober fører vestavinden normalt med seg mild og fuktig luft. Men de siste 30 årene er det registrert svakere vestavindsfelt. Dette har gitt kjøligere vær med mindre nedbør, forklarer kollega og klimaforsker Inger Hanssen-Bauer.

– I andre deler av Europa og verden har det vært en varm oktober, i noen perioder og regioner mer likt sommer enn høst. Hvor mye varmere det har vært enn normalt får vi se når data og analyse blir tilgjengelige, sier Kajsa Parding, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Ingen tegn til overskuddsvarme…

Tørt! Bergenserne er bekymret..

Høsten i enden

Kloden er eksepsjonell varm for tiden
El Nino, mye damp i atmosfæren og underliggende oppvarming gis ansvaret for årets varme måneder, se grafen. Siden jordkloden er regionalt oppdelt, vil klima og årstider slå ut litt ulikt i regionene. Havene er den viktigste enkelt-faktoren til klimaet vi opplever. Temperaturen her påvirker vær og temperaturer over land ganske kjapt. Motsatt går det betydelig tregere. Et varmt hav over tid gir varmere klima. Golfstrømmen beviser påstanden.

Grafen taler for seg selv

Eika mot brannstasjonen