Milde dager

Sommeren vil ikke gi seg og varter opp med junitemperaturer over store deler av Øst-Norge. Fuktig luft har tatt med seg varme sørfra og bidratt til de behagelige temperaturene vi har hatt i september. Det er satt en rekke rekorder i Norge, men Europa har nok i enda større grad opplevd et stort avvik fra normalen. Rygge fikk sin tredje varmeste september siden målingene startet midt på femtitallet. Nedbøren har ligget omtrent på det vi er vant med. Tross dette, er høstfargene på plass og minner oss på at vi går inn i en ny vinter snart.

MET/Rygge

Varm september - tideler unna ny rekord
Når Rygge nå endte på “junitemperaturen” 14,9 grader, vet vi at det ligner på en rekord. Det ble det ikke, men jammen ikke langt unna. 2016 med sine 15,1 grader og 2006 med 15,0 snek seg altså fortsatt foran på rekord-tabellen. Blindern og Rygge har nærmest identiske temperaturserier for september. Ved å se på eldre data fra Oslo helt tilbake til 1830-tallet, finner vi ikke temperaturer opp på 15-tallet. Dermed ender 2023 på en tredje plass siden målingene startet her på Østlandet.
Ser vi på “hittil i år”, ender 2023 på en femteplass. Alle foran på denne tabellen er fra årene etter 2007. Ser vi nedover på tabellen dekkes alle de første søtten plassene av år fra 2000-tallet.
Hva nedbøren angår, finner vi at den omtrent helt på normalen. En kuriositet er det kanskje at vi tre måneder igjen av året har fått mer nedbør enn i hele 2022. Det synes godt i magasinene og på strømregningen.

Det kan høstes jordbær fortsatt. Noen steder blomstrer også plantene!

De ti siste årene har vært varme de 9 første månedene av året

Østfold fikk en varm start på høsten
Ikke mye som minnet om høst noe sted i gamlefylket. Behagelige temperaturer minnet mer om forsommer enn at vi snart går mot en ny vinter.

Jevnt over 3-4 grader over “normalen” for årene mellom 1930 og 2020

Sommerhalvåret har blitt tørrere fra 2020
Det har skjedd en markant nedgang i nedbøren de siste fire årene i vårt distrikt. Det er såpass mye at det kan være starten på en trend. Ikke så merkelig med det dominerende og fastlåste værlaget vi har hatt over Europa, spesielt midt på sommeren. Det kan skyldes jetstrømmer som legger seg i andre baner over tid. Tregheten ser ut til å ha økt og skaper dermed samme type vær over lengre perioder. Uttørring av vegetasjonen kan forsterke været over oss. Det blir dermed en ord sirkel. Og kommer det regn, er det bygepreget og for mye på kort tid.

Rygge og omegn har fått tørrere sommerhalvår (mai-sept). Hva er årsaken? Fortsetter det?

Kilde: MET

En skya og disig dag ved Molbekk

Norge i september
Norge ble ikke rekordvarm, men 5. varmeste er heller ikke langt unna i serie på 123 år. Finnmark og Øst-Norge sto for den varmeste lufta. Til dels høye nattetemperaturer dro snittet opp. Høye maksimumstemperaturer skapte overskrifter både her til lands, men ikke minst i Europa der høysommeren ikke ville gi seg.
På met.no får vi de varme faktaene:

• Færder fyr (Færder, Vestfold og Telemark) 16,0 °C (2,0 °C over normalen)

• Svenner fyr (Larvik, Vestfold og Telemark) og Lista fyr (Farsund, Agder) 15,7 °C (hhv 2,0 °C og 2,4 °C over normalen)

• Strømtangen fyr (Fredrikstad, Viken) og Mandal III (Lindesnes, Agder) 15,6 °C (hhv 2,0 °C og 2,7 °C over normalen)

Ytterst på øya seiler noe kjent en mild høstkveld

2023 blir varmest målte år i verden
Det levnes liten tvil blant forskere at året vi er i slutten på ender rekordvarmt. Høy sjøtemperatur og mer damp i atmosfæren har bidratt til høyere luft-temperaturer. En underjordisk vulkan (se grafen over) kastet enorme mengder sjøvann opp i atmosfæren i 2022, noe som tas inn i debatten om årsakene til den brå oppvarmingen. Samtidig har vi en El Nino som begynner å slå inn. Grafen under viser at det ikke bare sjø og land som er varm, men også atmosfæren (det henger sammen, men ikke alltid til samme tid). Det er ved El Nino vi ser effekten av oppvarmingen best. Grafen under viser med all tydelighet dette for 2023 !