Solfri måned

Molbekk - snødryss i en ellers snøfattig november

Julestria har overmannet noen av oss, men et knippe data kan likevel smettes inn. Sola glimret med sitt fravær, men det gjorde ikke kuldegradene. Totredeler av årets november vartet opp med kuldegrader i løpet døgnet. Grått vær med østavær under en stor H, plasserte måneden inn blant de 20 kaldeste siden 1955. Aktiv sol skapte også muligheter for nordlys, men ofte bak skyene. Likevel gjorde snøen ikke mye av seg, bortsett fra 8-9 cm de to første dagene av måneden. Vi gikk ut av november med et snødryss på bakken.

Ti kuldegrader helt i slutten av måneden slo ganske raskt ut på strømprisene, og et kaldt Europa gjorde det ikke bedre. Men skianleggene fikk tidlig start på snøkanonene.

Skandinavia - en kald plass siste måned!

Østfold var mye kaldere enn normalen - også den gamle
Vi må tilbake til 2010 for å finne kaldere november. Det gjelder hele landet. Høytrykksvær har holdt lavtrykkene unna, og nå mot slutten helt ned mot Middelhavet.

Stabilt høye høst-temperaturer de siste tyve årene

Nedbøren har ikke økt signifikant siden trettitallet

Kloden har vært rekordvarm i år
Tross kulde over våre områder, har verden ellers hatt en langvarig varm høst. De lærde legger skylden på EL Nino, men kommer da oppå den klimatiske endringen som startet for rundt 35 år siden.

Kloden er varm og ligger 0.55 grader over 1991-2020

Atmsofæren har svart på samme måte. El Nino gjør utslag sammen med en undersjøisk vulkan som sprutet millioner av tonn med sjøvann opp i atmosfæren. Det skapte økt damp, som er den største bidragsyteren til drivhuseffekten

Tilbake til Norge
November ble veldig kjølig over hele Norge, men MET har forklaringen på “hvorfor det da”:

– I november har lavtrykkene i hovedsak beveget seg sør for Skandinavia. Det har gjort at vi har fått vind fra øst med kaldt og tørt vær, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt. 

Akkurat hvorfor dette skjedde i november er vanskelig å si, men det er naturlig å tro at isutbredelsen i Arktis spiller en rolle, forklarer Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Talende bilde! Kaldt over hele fjøla

Og tørt. Det henger ofte sammen med kulda

1 cm snø er bedre enn ingen cm. Her fra ikoniske Verket