August - varm og god som sommeren

Mossesundet pyntet til kvelds

Østfoldsommeren er over for denne gang. Tar vi for oss tall fra 60-70 år tilbake, ser vi at sommeren har blitt en del varmere de siste tyve årene. Grovt regnet opplevde vi somre som var halvannen grad kjøligere i snitt på sekstitallet. Bare fem-seks andre somre har vært så tørre i denne perioden. Verst var det i 1955 med skarve 63 mm på tre sommermåneder. Om somrene blir tørrere, er for tidlig å si. Trenden siste årene går i den retningen, men vi trenger mange år for å si at trenden er signifikant. August ble relativt tørr, men ikke dramatisk.

August i Østfold
Store utslag av bygenedbør over gamlefylket. Noen steder vartet opp med det dobbelte av nabogrenda. Men tendensen var at det kom lite nedbør til august å være.

Dette er den “nye” Kongeveien på Mosseskogen. Takk til Moss kommune for fantastisk opprusting av en mye brukt turvei

Tørken holder seg
Vi kniver fortsatt med 1976 om å være det tørreste året “noensinne”. Etter åtte måneder ligger 2022 godt plassert på sølvplass. Sammen med andre forhold, skaper regnmangelen store utfordringer for Sør-Norge. Vansjø holder stand med fullt magasin, og Mossefossen har ikke gått på flere måneder.

Grafen taler for seg selv

Molbekk gjør ikke skam på seg

Sommeren har blitt varmere
Alle årstider er påvirket av klimaendringene, spesielt siden 1990. Sommeren er intet unntak, og har i snitt steget med ca 1,5 grad siden femti-sekstitallet. Fra 2018 har også nedbøren i stor grad sviktet i 4 av 5 år. Om dette blir trenden, gjenstår å se.

Sakte og sikkert varmere somre

Blir somrene tørrere?

Bjørnebæra kom sent, men godt i år

Global temperatur og nedbør
Det er heftig nyhetsdekning av vær og klima hver eneste dag i mediene. Mye av det som påstås, er dessverre ikke til å stole på. Selv FNs generalsekretær bommer på tallene som hans egen organisasjon gir ut. Det er viktig å sitere og henvise til offisielle og anerkjente kilder. I år har det vært stort fokus på tørke, naturlig nok. Den er rimelig synlig for oss alle, for det er ikke bare her hjemme på berget det har vært langvarig tørke. Men trender tar tid å etablere. Nedenfor vises grafer som det er greit å ha med seg når mediene viser fram sine bilder og grafer. Ekstremvær er en del av alle typer klima. I et kaldt klima dukker det opp andre typer ekstremvær enn i et varmt klima. Det påvirker oss mennesker uansett, så tilpasning må til for å unngå skader og død.

Satelitt-målt temperatur viser stabile forhold med tanke på temperaturer i atmosfæren siste tiden

Nedbørsutviklingen i verden

Moss på sitt meste bevarte