Typisk norsk sommervær

Noen fant veien til Sjøbadet tidlig i juli

Juli forsvant like raskt som den kom, uten å ha gjort seg bemerket i den ene eller andre retningen. Av en feriebasert blogger, skrives oppsummeringen i noe mer korte trekk enn vanlig. Hetebølger i det sørlige og mellomste Europa satte sitt preg på nyhetsbildet, men bølgene rammet aldri Norge. Det er også tvilsomt om det var så mange hetebølger som nyhetene antydet. Det er alltid strenge regler for hva en hetebølge er. Her i Mosseregionen kom vi aldri over rundt 26-27 grader ved et par anledninger. Det var store forskjeller på hvor nedbøren traff i distriktet, der Rygge lå på lave 36 millimeter. Moss by hadde registreringer på over 70 millimeter.

Juli ble normal i Østfold
Ingen store utslag fra trettiårsnormalen 1991-2020, men varmere enn den gamle fra 1961-1990. Nedbøren varierte en del på grunn av bygenedbør, men det er fortsatt relativt tørt mange steder. Det er likevel ikke snakk om tørke, slik vi opplevde i juli 2014 og 2018. De to årene tok samlet livet av en rekke trær på Østlandet.

Østfold i juli 2022

Morellene ble modne litt ut i juli

Rekordtørt fortsatt
Tar vi med at første halvår var rekordtørr, blir det enda mer spektakulært at dette fortsetter. Etter litt tall-kluss i forrige blogg, ser vi at 2022 ligger i toppsjiktet for lite nedbør også per 1. august.

Kilde: MET (Rygge)

Alby en julidag sett fra ferja

Været i Norge
Meteorologisk institutt har oppsummert juli og viser at vårt langstrakte land byr på svært ulikt vær.

- Juli var en måned for kontraster. Måneden var å regne som både svært varm, kald, ekstremt våt og ekstremt tørr for forskjellige deler av landet. Nord-Norge fikk sin nest våteste juli siden 1900, skriver instituttet på sine hjemmesider.

Snitttemperaturen for hele landet lå 0,3 °C under normalen. Sett under ett klassifiseres lufttemperaturen som normal. I Finnmark ble det en svært varm måned med temperaturer mellom 2 og 3 grader over normalen. Enkelte stasjoner i Trøndelag og på vestlandet målte temperaturer rundt 2 grader under normalen.

Moderate temperaturer gjorde sitt til at vi fikk en god og lang jordbærsesong flere steder