Tørreste halvår "noensinne" (siden 1976)

Et snitt på 75 % relativ luftfuktighet vitner om mange klamme dager denne første sommermåneden. En stor kontrast til det tørre været vi opplevde fra i høst og fram til nå. Dette ble rett og slett rekordartet tørt første halvår.

Vi nådde nesten normal nedbørsmengde for alle stasjonene, selv om det var store forskjeller. Bygenedbør for ta noe av skylda. Kornet står støtt og naturen er grønn. Nærmest et mirakel etter det tørreste halvåret “noensinne” i vårt distrikt. (korrigert 2.8.22 til 1976). Temperaturene steg en del på slutten av måneden, og ga fine vekstforhold. Det ble raskt modne bær og mer plen å slå. Størst avvik fra normalen noterte vi den 25. da døgnmiddel endte over 21 grader.

Sommerdag på Rumpa ytterst i Årefjorden

Østfold var varm i juni
Både den nye og gamle normalen var betydelig kjøligere enn juni 2022. For Rygges del endte den første sommermåneden 1.5 grader over disse normalene. Det ble omtrent normal nedbør i distriktet vårt.

Endelig kom regnet

13. varmeste juni siden 1955
Til tross for kun tre døgn med maksimumstemperaturer over 25, ble årets juni ganske varm. Det skyldes i første rekke høye nattetemperaturer og knapt ett døgn under normalen.

Normalen er beregnet for 1930-2020. Knapt ett døgn lå under denne !

Rygge med såkalte interpolerte data mellom 1934-55 og faktiske målinger fra 1955, viser at juni ikke er den måneden som har størst utslag med tanke på en klimatisk endring, men har hatt en stigende tendens etter noen kjølige år.

Juni 2022 i mossegatene som er noe preget av offentlig fattigdom. Noen fant en kreativ løsning på problemene…

Tørreste år siden målingene startet
Vi vet ikke så mye om værdata i Rygge og vårt distrikt før 1954. Rygge flyplass åpnet og de fleste flyplasser i verden har værstasjoner. Fly og vær er tett knyttet sammen. Så også ute i Rygge.

Målestasjonen viste bare 143 millimeter mellom 1. januar og 1.juli. Den knuser da rekorden fra det tørre året 1976 med hele 25 millimeter !

Korrigert 2.8.22: 1976 viser seg å ligge foran 2022: 169 mm i 1976 og 201 i 2022.

Fossen har sett bedre dager

Norge i juni
Meteorologisk institutt lager en månedsrapport etter hver kalendermåned. Her kan vi både lese og se alt om været i Norge i foregående måned.

-Rekordvarm juni, skriver met.no på sine sider. Og fortsetter:
-Juni ble den tiende varmeste junimåneden i Norge som helhet. Den varmeste dagen ble registrert i Troms og Finnmark, mens Svalbard satte flere rekorder.
Juni ble IKKE rekordvarm i Norge, men flere stasjoner satt nye rekorder. De fleste flyttet rekorden med noen tideler. Størst utslag fikk for eksempel Tana med hele 4 grader varmere makstemperatur. Denne er imidlertid under etterforskning. Det er også viktig at vi kikker litt på stasjonens levetid. Mange har ikke lang nok serie til å rope om rekorder. Det bestrider likevel ikke det faktum at det har vært en svært varm juni nord !

Kornet strutter ved Værne Kloster

Globale temperaturer er stabile, men…
Det er svært store forskjeller mellom regionene i verden. Også innen hver region. Skarpe skiller i luftmasser skaper ofte voldsomt vær. Årets juni preget Europa med hetebølger og styrtregn. Store deler av verden opplevde likevel kjølig vær og i snitt ligger kloden i balanse temperaturmessig.

Et talende bilde av luftmassene over kloden. Se kontrastene i Europa og Antarktis

Parti fra Værne Kloster