Skyene kom naturen til unnsetning

Skyene var ikke utpreget rause med væte til marka, men bidro sammen med moderate temperaturer til at spiringen ble reddet. Det har sett stygt ut lenge med rekordlite nedbør i flere måneder. Innsjøene er på et absolutt minimum, noe som lett leses ut av strømregningen. Vi ligger på rundt 60 prosent av normalnedbøren så langt i år, men tar vi med bare våren, ser det verre ut. Bare 1956 og 1974 sniker seg foran med ekstremt tørr vår. 38 prosent av normalen skjer heldigvis sjelden.

Årsaken til det tørre været ligger i fastlåste trykk-systemer over lang tid. Noen vil mene dette skyldes La Nina i Stillehavet; andre skylder på klimaendringer av ren sedvane. En forklaring i så måte er at jetstrømmene er i ferd med å bli daffere og dermed låser én type vær i en lenger periode enn hva som er vanlig.

Uansett; naturen strutter av grønn glede om dagen. Vi har fått beholde syrinene lenger enn vanlig siden temperaturene ligger relativt lave.

Den 20. rundet vi tyve grader i Moss for første gang i år. Lavest temperatur ble notert den 4.

Østfold i tall

Naturen fikk gå sin gang

Våren har blitt varmere fram til rundt 1990
Senere har temperaturene stabilisert seg på et høyere nivå. Mai 2018 ble ekstremt varm som alle husker, med tørke og skogbranner. Dette bare fortsatte utover sommeren det året. Mai som enkeltmåned har ikke blitt spesielt mye varmere siden femtitallet.

Mai er en måned som har vært stabil siden nittitallet

Våren har blitt mildere. Merk hoppet for ca tretti år siden

Mossesundet ved Lindbaugen

Temperaturene i Norge viste tørt i sør og vått i nord
Søringene sukket etter regn. Nord for Trondheim lengtet folket etter tørt vær og sol. I sør endte våren på rekordlave nedbørsnivåer. Noen målestasjoner viste ny rekord, selv om dette ikke er absolutte rekorder siden alle målinger startet i Norge. Dessverre har vi ikke lange nok måleserier til å finne ut om dette var den tørreste våren for rekordstasjonene.
met.no forteller meterologene mer om dette:

  • Vårmånedene mars til mai ble alle svært tørre i Sør-Norge. I Nord-Norge ble derimot våren den fjerde våteste på 100 år.

  • Mars, april og mai beskrives som ekstrem tørre på Østlandet og i Agder, og tørre og svært tørre på Vestlandet. Flere stasjoner fikk 50 til 70 prosent mindre nedbør enn normalt.

  • Østlandet og Agder har hatt den femte tørreste våren vi har registrert siden målingene startet i 1901. Begge regionene fikk rundt 60 prosent mindre nedbør enn normalt, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Våren har blitt tørrere de siste 30-40 årene…

…men ikke for perioden sett under ett. Sjekk likevel årene 1956, 1974 og 2022…

Mai har ikke endret seg trendmessig

Fargerike blomster spratt opp og viste sin prakt

Jordkloden - lite er endret siden 2016
Oppvarmingen viser lite tegn til å fortsette fra et høyt nivå. Målingene er tatt i troposfæren der “alt vær” er. De dekker hele kloden og måles ikke med samme instrumenter som på bakken. Bakkemålinger dekkes av noen tusen målestasjoner og såkalte interpoleringer. En interpolering er en beregnet verdi ut fra eksisterende målestasjoner for områder som ikke har målestasjoner.

Molbekk må med