Støvete våronn i Moss

22 millimeter nedbør på 2 måneder på brannstasjonen i Moss er i snaueste laget i vekstsesongens begynnelse

Det har stått røykskyer over store deler av Østlandet denne våren. De fleste forbinder det med skog-, lyng- og gressbranner. Men folk har blitt lurt av bønder som har tromlet jordene sine og ringt brannvesenet. Støvføyka har stått etter redskapen og fått 110 til å rykke ut. Kode orange er ikke å spøke med. Det trekkes frem rekorder og klimaendringer som godt mediestoff. Oftest tar både meteorologer og medier feil. De sitter ofte ikke med nok data foran seg når det spørres og har ikke vurdert lange nok dataserier. I Moss har det vært tørt, men neppe en trend vi bare kan klistre til klimaendringer. Fenomener som ENSO og La Nina i Stillehavet medvirker. Vi skal se litt mer på tallene.

Flat nedbørstrend siden 1887, men tydelig nedgang fra noen våte år for tyve års siden

Ennå frisk å se til denne hvitveisen

Ingen slår 1893 !
Det Herrens år 1893 ble et tørt år. Første halvår kan ikke ha vært en kjekk tid for bonden i vårt distrikt. Det kom rundt 120 millimeter fram til 1. juli det året. Våronna må ha vært problematisk. Det hadde vært en veldig kald vinter, så det er ikke usannsynlig at snøen lå lenger enn i år. Det skal ikke så mye til ! Dermed er det ikke sikkert at marka var like tørr som i år, tross mindre nedbør på våren enn i år.
Ser vi på perioden januar til april, er 1964 skummelt tørr. Trøsten det året var april fikk noe fuktighet i april. Av tørre tertialer, ser vi at årets lander på jumboplass blant de ti tørreste vårene.
Mai-været blir avgjørende for om vi får spiring som holder til avling.

2022 er på lista, men ikke noe rekord

Kilde: MET

Første tertial viser at vi har hatt tørre år før
Kilde: MET

Halo ved Lindbaugen i Mossesundet

Aprilværet i Østfold landet på den nye normalen
April var tidvis kjølig, med varmluftsutbrudd. Det var til dels store forskjeller på natt og dag. Størst forskjell opplevde vi den 20. med hele 18 grader mellom minimum og maksimum den dagen. Ved en rask opptelling viser antall kuldenetter tallet 11. Vi nådde aldri 20 grader her på stasjonen, men Huggenes i Rygge ligger lunt til og fikk distriktets (Moss) høyeste måling på 20.4 grader.
Meteorologisk institutts måleinstrumenter på flyplassen viste 5.9 grader i snitt for april. Det er eksakt på den nye normalen fro 1991-2020.

Høy fart i atmosfæren skaper bølgeskyer som ligner linser eller mandler. De ser skumle ut, og kan være det for fly. Men gjør ingen skade på folk og fe.

Linseskyer