Tørken fortsatte

Tørken det siste halv året fortsatte ut mars måned. Nedbøren har glimret med sitt fravær siden høsten, med unntak av februar som ble noe våtere enn normalt. Lite snø gjør at marka tørker ut, og mars ble dessuten svært solrik over våre områder. Temperaturmessig endte mars noe under fjorårets første vårmåned, men fortsatt over den nye normalen for 1991-2020. Tross tørt vær, ble det ingen rekord. Både 2012 og 2013 danket ut årets.

Langvarig tørke østpå
Nedbørsområdene har svingt inn i Norskehavet stort sett siden november. Det har satt sitt preg på været, når vestavindene tar seg over fjellene. Det blir mildt og tørt. Som vi ser av grafen under, konkurrerer årets mars i øverste sjiktet. Beholdningen på 12 millimeter dunster vekk og gir liten effekt på marka. Mars i år endte på en niende plass siden 1955.

Mosseskogen byr på stemninger rett som det er. Her fra Gamle Kongevei.

En av de mest solrike månedene på svært lenge
Sola stakk av med værseieren denne første vårmåneden i vårt distrikt. Enkelte varme dager med rundt 15 grader, bærer bud om at vinteren har sagt takk for seg. Det kom ikke ett eneste snøfnugg i hele mars, noe som ikke er helt vanlig. Ikke regnet det stort, heller.

Vi ser tydelig hoppet som kom klimamessig rundt 1990

Snøklokka greide seg uten snø i år

Østfold fikk en mild mars, men ingen rekorder ble slått her østpå. Lenger vest derimot, haglet det med døgnrekorder og andre rekorder av ymse slag. Fra Meteorologisk institutt får vi månedsoppsummeringen som peker på en svært mild mars andre steder i landet:

– Mars blir en stadig mildere måned i takt med den globale oppvarmingen. Målingene våre går 120 år tilbake i tid, og fire av de varmeste marsmånedene siden 1900 har inntruffet de siste 15 årene, sier Helga Therese Tilley Tajet, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

- De fem varmeste marsmånedene på landsbasis er 2015, 2014, 2012, 2007 og 1920. Det har vært en mild måned mange steder, og for landet som helhet ble mars den 19. varmeste siden målingene startet i 1900. Snittemperaturen var 2,1 grader over normalperioden vi sammenlikner med.

Østlandet fikk sin fjerde tørreste mars måned på 120 år, skriver met.no

Avviket fra gammel og ny normal er henholdsvis ca 2 og 1 grader, med noen unntak pga lave nattetemperaturer noen plasser

Skyformasjonen Altocumulus lenticularis (linseskyer eller mandelskyer) over Moss i slutten av mars. Skyene dannes på lesiden av en fjellrekke når stabile luftmasser i høy fart treffer høye fjell på losiden (kalles også bølgeskyer). De oppstår på østsiden her hos oss, og vi forbinder dem gjerne med kraftig vestavind her på Østlandet.

Global temperatur
Det er relativt rolig på temperaturfronten globalt. Temperaturene ligger stabilt høyt over 1850-1900, som Klimapanelet mener ligger ca 1,2 grad over denne “normalen”. Målingene under er hentet fra atmosfæren der alt vær er, og der man mener fingeravtrykket (hot spot) for global oppvarming skal synes best. Foreløpig finner man ikke denne, tross oppvarmingen over landejorda. Atmosfæren viser mindre oppvarming, men følger kurven for trenden over land og hav.

Atmosfæren har blitt varmere de siste 40 årene

For 7 år siden dukket en svært kraftig El Nino opp i Stillehavet. Temperaturene begynte å stige i etterkant, hvor 2016 ble svært varm. Siden den gang har imidlertid temperaturene ligget nesten stille, med en svak nedadgående tendens. Hva som skjer ved en ny El Nino (El Nino), er det store spenningsmomentet. For tiden er vi preget av La Nina (La Nina).

Isen på Molbekk holdt lenge stand