Nok en mild vinter - flat vintertrend

Grått og milde vinder fra sør preget Moss i februar

Ingen overraskelse, men vinteren ble aldri noe særlig av. Energipriskrisen ble ikke til en katastrofe, som en vinter fra sekstitallet ville blitt. En kald desember ble avløst av to milde vintermåneder. Lite snø og fravær av kulde helt opp i høyfjellet i Øst-Norge, skapte bekymringer for turistnæringen. Men snøen kom til slutt i høyden. I nord ble vinteren snørik og kjøligere enn normalen. Januar ble tørr og februar relativ våt.

Østfold nesten snøløs i vinter
Mildt og vått ble altså februars skjebne i 2022. En tørr januar og desember skapte lav vannstand i Sørøst-Norge, med nedtappede innsjøer for å lage sårt tiltrengt strøm. Men det ble praktisk talt en dråpe i havet, siden magasinene måtte gi tapt tidligere i sesongen. Dyr gass fra Russland skapte ubalanse i energimarkedet og dro prisene på strøm opp i obskjøne høyder.

Maksimum snødybde for desember endte på fattige 14 cm, januar slo til med 23 cm og februar måtte nøye seg med 9 cm. Snøen lå knapt en uke av gangen!

Østfold fikk en mild vinter

Krapfoss tidlig i februar. Stort mer vinter ble det aldri i våre områder

Vinteren i tall
De gode vintrene for seksti-sytti år siden, forsvant brått for rundt tretti år siden. Det har vært en markant endring i de globale temperaturene, men endringene har vært størst her hjemme på berget. Men så har det meste stagnert på høyt nivå. Det samme gjelder egentlig også nedbøren som vi skal se på grafene under.

Grafen og tallene taler sitt tydelige språk.

Kilde: MET

Snøen fikk ligge en stakket stund før regnet overtok og fossen måtte åpnes

Legg merke til stigningen som kulminerte på nittitallet. Siden har vi levd en ny type klima, med store variasjoner og ekstreme utslag. Som vi ser er trenden flat etter at vi nådde en topp ETTER at endringen var et faktum. I 2010 opplevde vi den kaldeste vinteren noensinne (siden 1955). Ti år etter, noterte vi den varmeste vinteren noensinne! Vi snakker om hele 8 grader i forskjell.

Kilde: MET

Litt vinter i Slalåmbakken

Samme bilde tegnes for nedbøren her i distriktet. Markant økende nedbør fram til slutten av åttitallet, for så å kulminere på et høyt nivå. Trenden er flat også her etter at klimaet bikket over en terskel for litt over tretti år siden.

Kilde: MET

Krapfoss mot vest

Snøfattig på Østlandet
Norge var delt i to i februar, hvor Nord-Norge reiste med all snøen. Men også kulda, til tider. Illustrasjonene under viser dette med all tydelighet.

Kilde: senorge.no

Kilde: senorge.no