Sjuende mildeste og tørreste januar

En av Bastø Fosens stoltheter seiler inn til Moss i utpreget føn-vær.

Fra en kald desember til en varm januar, men hvor begge var omtrent like tørre. To sjuendeplasser er ikke verst for samme måned! Det får være den korte oppsummeringen når vi har lagt bak oss de første ukene av 2022. Det er ingen overraskelse at vintermånedene svikter de skiglade. Sviket har pågått over flere år. Brøytebudsjettet kan neppe ha sprukket så langt i vinter. Snøen som kom måtte mannskapene fjerne rimelig fort, for mildværet sto klar på døra rett etter leveransen av det hvite. 23 centimeter fikk ligge et par dager før alt svant med ekstremdamen “Gyda” som herjet med landets midtfylker. Damen herjet i et par dager før hun tok kvelden i nabolandet. Sterkeste vindkast målt på Mosseskogen ble notert til 17.9 m/s i kveldstimene den 29. Det vindkastet kan vi ikke klandre noen dame for! Januar ble for øvrig preget av flere fønvind-utbrudd.

Januar år for år - aldri lik og trenden er flat
Vi ser av grafen under at januar kan se veldig forskjellig ut fra år til år. De siste snaue tjue årene her i Moss viser at trenden er flat, men som regel et stykke over normalen dersom vi regner oss tilbake fra 1930 og fram til 2022.

Målt på Mosseskogen (privat måler)

Snøhølet Bjerget

Mildt og tørt i hele Østfold

Kilde: MET

Skummel tørke?
Det har vært relativt tørt lenge. Det har noe å si for både vannmagasiner og grunnvann. Vestaværet sørger for nok vann i det vestlige Norge, mens østlendingene bare kan nyte varme vinder fra vest. Høytrykk over det sentrale Europa skaper en fastlåst værsituasjon, men utpreget lavtrykksvirksomhet i Norskehavet. For at vi her østpå skal få noe nedbør, må lavtrykkene komme inn i Nordsjøen.
Årets to første vintermåneder har vært svært tørre, som vi ser av grafen under.

Grafen viser helt tydelig at desember+januar var temmelig tørr !

…og her ser vi faktaene i tall

Kilde: MET

Vestavær drar også med seg slike forhold som her i Værla