Helt på normalen

Vakre Rygge kirke tar i mot høsten

September gjorde lite av seg, etter en varm sommer. Et høstlig preg økte utover måneden, med lite tegn til ettersommer som ofte har inntruffet den første høstmåneden. Til glede for norske strømabonnenter, satte regnet inn over store deler av Sør-Norge. Vi endte nesten på normalen her østpå. Fortsatt må vi ha 4-500 millimeter for å ta igjen det tapte!

Østfold med normal start på høsten
Våtest ble det i Rygge denne september 2022. Nesten 90 millimeter er rundt normalen og bidro godt til å fylle Vansjø. Fossen er fortsatt ikke tappet, så her spares det. Ingen store utslag fra normalen med tanke på temperaturene, heller. En del skya vær gjorde september i sum til en værmessig lite spennende måned. Høststormene fikk vente til oktober. Ute i verden har det derimot skjedd ting i høst. Mer om det etter en titt på været her hjemme på berget.

Tallene ga lite rom for dramaturgiske artikler i mediene

Idyll på øya. Vekstsesongen har ennå ikke gitt seg helt

Tredje tørreste år siden 1955
1976 troner fortsatt på nedbørsstatistikken med negativt fortegn. Bak ligger 1959, tett fulgt av 2022. Vi har tre måneder igjen for å komme oss vekk fra pallen!

Globalt
Flere naturkatastrofer har truffet deler av verden i år, hvor flommen i Pakistan og orkanen i Florida har vært mest omtalt. Tørke i Europa og andre deler av verden preget nyhetsbildet i sommer. Rhinen tørket nesten inn, og andre store elver var ikke mye bedre stilt. Sammenfallende naturkatastrofer kan ha sammenheng med endrede sirkulasjonsmønstere, drevet av de store havene. La Nina holder stand i sitt tredje år. Analyser i etterkant vil gi bedre svar med tanke på å knytte de mange hendelsene til værfenomenet La Nina.

En typisk orkan
Kilde: Roger Pielke Jr

Tross mange påstander om stadig økte temperaturer og hendelser knyttet til global oppvarming, finner vi det ikke igjen i de offisielle dataene uten videre. Den videre granskingen av dataene vil vise om det er en signifikant endring utover normalen.

Orkanen “Ian” var ødeleggende, men skyldes naturlig nok flatt landskap, lavtliggende områder, høy velstand og mye mennesker i området. Det bodde knapt mennesker her for hundre år siden. “Ian” var ikke den sterkeste stormen i Floridas historie, slik en del medier omtaler den som.

Globalt har det ikke vært en økning i hyppigheten i antall orkaner

Historiske stormer i Florida etter styrke

Den globale temperaturen er stabil, tross store regionale utslag

Høstlige stier på Mosseskogen