Mildt og fuktig

Labert nedenfor fossen. Bedre tider snart?

Regnet har returnert etter langvarig tørt vær. Høsten redder dermed Sør-Norge fra en potensiell vannkrise. Strømprisen lar seg dessverre lite påvirke av fylte magasiner siden vi er påkoblet en europeisk strømbørs, med en miks av energikilder. Regnet betyr likevel mye for natur og fiskebestand. Mossefossen slipper bare ut vann fra siderørene, så mer regn trengs før fossen igjen viser seg i sin fulle prakt.

Østfold fikk en mild oktober
Ingen tegn til vinter noe sted her østpå. Knapt en minusgrad har vært å spore, selv om barfrosten til slutt dukket opp. Gråvær preget mye av måneden, så det kan noteres fattige 5 finværsdager, Statistikken avslører 5 døgn uten nedbør og mye skya vær ellers. En typisk høstmåned !


Innevær i Storgata

Østfold og Rygge topper statistikkene
Det har vært både tørt og varmt i 2022. Vi ligger an til ny rekord i mangel på nedbør, men noen uker gjenstår av året før vi kan utrope 2022 til et rekordår. Nedenfor ser vi tallene som taler sitt tydelige språk. 2022 går inn i historien som et spesielt år på værfronten, uansett plassering på værtabellene.

Mildt og tørt år så langt - ny rekord?

Så langt ligger 2022 på en fjerde plass siden 1934
Kilde: Rygge/MET

2022 er “endelig” på toppen etter lang tids kniving med blant annet 1976

Kilde:Rygge/MET

Til sjøs med Bastø Fosen. Typisk værlag for oktober 2022

Klodens temperatur er stabil
Satellitter er fine instrumenter som kan måle for eksempel både temperaturer og havnivå. Det benyttes ikke vanlig termometer i atmosfæren, men mikrobølger som omregnes til temperaturer.
På landjorda varierer temperaturene mye fra region til region. Europa har opplevd et varmt år, mens andre steder opplever kjøligere vær. Dette henger sammen med naturlige svingninger som skapes av vind og hav, sammen med solinnstrålingen. I sum endres temperaturene lite for tiden - kloden sett under ett.
Nedenfor ser vi hvordan utviklingen har vært i satellitt-æraen (1979 til nå) og hvordan temperaturene har vært de siste ti årene.

Temperaturene har steget merkbart de siste 40 årene

Nedre troposfære er der været opererer

Gågata i Moss innbyr ikke til uteliv sent i oktober, men det har sin sjarm når vi trekker innendørs og venter på en ny vår