Det ble hett til slutt !

Etter en normal juni som ikke innbød til bading, skremte første uka av juli vannet av folk med temperaturer ned mot 7-8 grader ved morgengry. Innover i fylket falt temperaturen ned mot 2-3 grader. Vi ble reddet av dagtemperaturene, som ofte steg over tyve grader hele måneden.

Vansjø ved Tangen og Elverhøy

Vansjø ved Tangen og Elverhøy

Varmerekordene haglet i Europa, men også i Norge helt opp i Nordland
Mot slutten av juli fikk deler av Europa en kort reprise av hetebølgen i juni. Denne gangen strakk den seg helt opp mot Norge, men varte i praksis bare 3-4 dager. Likefullt gjorde den ugang på termometerene, og feide gamle rekorder av banen. I Norge håpet værnerdene at rekorden på 35.6 grader fra 1970 på Nesbyen skulle bli slått. Det gikk nesten! Det ble tangering, men stasjonen ble permittert som rekordholder etter tre dager på grunn av elendige forhold rundt selve måleren. Nesbyen troner fortsatt alene på toppen! I Moss ble det målt 30.6 grader den 28. som den høyeste temperaturen i år.

Kulderekorder!
I disse tider med global oppvarming, ble rekordkulde i juli en snodig kontrast. Les bare hva Bernt Lie, Norges fremste værstatistiker sier på sin nettside Vær og Vind:
- Laveste temperatur i det laaange landet vårt fram til kl. 13.00 i dag hadde forekommet på Juvvasshøe i Midt-Jotunheimen der det ble målt minus 6,4 grader i 1894 meters høyde. Dette kvalifiserer til ny fylkeskulderekord i det stooore Oppland fylke; dermed ble Fokstugus 55 år gamle fylkesrekord fra den 7.7.1964 slettet med sju tidelers margin.Også i Møre og Romsdal ble det ny fylkeskulderekord, stadig i 1294 meters høyde på Mannen -- fjelltoppen som er mer kjent for kommende ras. Samme sted hadde fylkesrekorden for juli på minus 1,9 grader fra den 23.7.2010; i morges var det minus 2,7*C.

Galdhøpiggen - værstasjonen ligger ikke langt unna på 1894 moh

Galdhøpiggen - værstasjonen ligger ikke langt unna på 1894 moh

Ingen tørke i år. Årvolltangen byr på mystisk skog

Ingen tørke i år. Årvolltangen byr på mystisk skog

Juli på det jevne i Moss og omegn
Normalen i Moss er på skarve 16.3 grader. Vi endte på 17.6 grader i Moss, noe som stemmer med trenden vi har hatt de siste tyve årene. Juli ligger nå vel 1 grad over normalen. Juni og august ligger nærmere normalen for de siste tyve årene. Nedbøren var moderat og tilstrekkelig. Sjekk ellers tallene for Moss og resten av Østfold nedenfor.

Dramatisk stor forskjell mellom juli 2018 og juli 2019 i Moss

Dramatisk stor forskjell mellom juli 2018 og juli 2019 i Moss

Kanalparken ned mot Sjøbadet ble godt besøkt i siste halvdel av juli

Kanalparken ned mot Sjøbadet ble godt besøkt i siste halvdel av juli

Gode julitemperaturer i Østfold også i år, men langt unna 2018!

Gode julitemperaturer i Østfold også i år, men langt unna 2018!

Kloden i juli
Juni ble klokket ut som varmest juni som er målt; dog snakker vi om tidels nivå. Juli regner man på ennå, men den blir nok også varm globalt. Samtidig handler dette om tideler. Utslagene er små, tross hetebølger her og der. Dette fordi det er sommer på den nordlige halvkule, de fleste menneskene i verden bor nettopp her, og hetebølger har alltid eksistert. Som vi ser ligger både juni og juli på 0.3 grader over normalen for tretti års klimanormalen 1981-2010. Kildene under er hentet via weatherbell.com med data fra det nasjonale amerikanske selskapet National Center for Atmospheric Research in Boulder, Colorado.

ncep_cfsr_t2m_anom_062019.png
ncep_cfsr_t2m_anom_072019.png
Temperaturene svinger relativt mye. Forhold knyttet til interaksjonen mellom atmosfære og hav, gir ofte slike utslag. Sykluser i havene virker direkte inn på lufttemperaturene, dog med forsinkelse. For tiden er vi tilbake til det omtrentlige temperaturnivået for 15 år siden. Kilde: drroyspencer.com

Temperaturene svinger relativt mye. Forhold knyttet til interaksjonen mellom atmosfære og hav, gir ofte slike utslag. Sykluser i havene virker direkte inn på lufttemperaturene, dog med forsinkelse. For tiden er vi tilbake til det omtrentlige temperaturnivået for 15 år siden.
Kilde: drroyspencer.com


Hetebølge - hva er det?
Verdens meteorologi organisasjon (WMO) benytter ofte 5 dager i strekk med maksimumstemperaturer 5 grader over normal maksimumstemperaturer for de samme døgnene. I Norden bruker vi helst 28 grader i maksimum 3 dager i strekk. Det sies ikke noe om i hvilken utstrekning geografisk denne heten må omfatte og hvor lenge de grenseoverskridende maksimumstemperaturene skal vare gjennom et døgn. For å få etablert en hetebølge, må vi ha et høyttrykk som forsterker seg og blir liggende over et gitt område. Hetebølger vil alltid ebbe ut, men ender da med styrtregn, hagl og torden når varm luft møter kald luft. Så det ene ekstreme været kan avløses av et nytt!

En sjelden bra sommerdag, men folk lå helst i sanda…

En sjelden bra sommerdag, men folk lå helst i sanda…