- Det var veldig fint turvær...

Slik kan det karakteriseres, juniværet. Ypperlige forhold for en gåtur uten at svetten silte. Frodig natur, struttende åkre og fett gress. Altså ingenting som minnet om fjoråret. Noen av oss mener det var og er en Guds lykke! Puste om nettene, er en gave man burde sette mer pris på. Jo, det er lett å takle 30 grader om ettermiddagen i ferien, men ikke med NSB som ikke går på skinner, men på gummi.

Vy, mente jeg.

Molbekk svikter aldri. Heller ikke en junidag i 2019

Molbekk svikter aldri. Heller ikke en junidag i 2019

Vått igjen
Mai forsvant ut av syne med 30-60 prosent mer nedbør enn normalen, men juni vartet opp med enda mer i regnbøtta! Hele 210 prosent av normalen ble registrert i Moss, og enda verre i Rygge og Råde med henholdsvis 221 prosent på flyplassen og voldsomme 253 prosent på Tomb jordbruksskole. Mest kom det døgnet og natten til den 12. juni med over 25 millimeter.

Normale temperaturer
Europa avsluttet juni med én ukes hetebølge og temperaturer over 40 grader i sørlige Frankrike og nordøstlige Spania. Varmt var det også i deler av Vest-Europa, før varmen trakk seg unna i det måneden ebbet ut. Det er fortsatt over 30 grader rundt det vestlige Middelhavet, men det er mer vanlig.
Her på berget ble en normal mai etterfulgt av en normal juni. Med tideler i avvik fra normalen, lignet dette lite på fjoråret som knuste rekorder fortløpende i mai og juli.

Grafen viser temperaturene i Moss for juni 2018 og 2019

Grafen viser temperaturene i Moss for juni 2018 og 2019

Grafen viser temperaturene i Moss for juni 2018 og 2019

Grafen viser temperaturene i Moss for juni 2018 og 2019

Meteorologisk institutt skriver på sine sider met.no om juniværet for Norge 2019:
”Månedstemperaturen for hele landet lå 0,5 °C over normalen. Juni var dermed blant de 30 varmeste månedene siden 1900. Relativt kaldest var det i Finnmark med avvik 0-1,5 grader under normalen. Relativt varmest var det i Møre og Romsdal med avvik fra 1,5 til 2 grader over normalen. Månedsnedbøren var 145 % av normalen, og måneden ble den 8. våteste juni-måneden i en serie som går tilbake til 1900. 1964 er våtest med 175 %, mens 1927 er tørrest med 20 %. Noen stasjoner i Finnmark, Nordland og på Østlandet fikk 200-250 % av den normale nedbøren.”

Bær blir det

Bær blir det

Det var jevne temperaturer over hele fylket denne måneden. Våtest ble det i den nordlige delen av Østfold

Sarpsborg varmeste by i juni 2019

Sarpsborg varmeste by i juni 2019

Betegnende for juni 2019: Båter på sjøen tross truende skyer, her sett fra Røysåsen

Betegnende for juni 2019: Båter på sjøen tross truende skyer, her sett fra Røysåsen

Global temperatur fra satellitt
Nedenfor vises utviklingen fram til i dag, målt fra satellitt. De store toppene skyldes El Nino som dukker opp med noen års mellomrom. El Nino’en mellom 2014 og 2016 er en av de kraftigste i perioden, noe som synes på temperaturene. Stillehavet lufter ut enorme mengder varme som påvirker store deler av kloden.
Klimaet preges nå av store luftmasseforskjeller

uah-juni2019.jpg
Jeg har min egen værobservatør

Jeg har min egen værobservatør

Klima - global snakkis
Klima har like stor nyhetsverdi som en verdenskrig når vi sveiper gjennom aviser, tv og radio. Noen sammenligner da også klimaendringer med vår tids 3. verdenskrig og skal håndteres deretter. Foreløpig vet vi at det foregår et klimaskifte som ikke bare involverer temperaturøkning, men også endringer i trykkplasseringer, jetstrømmer og dermed værsituasjoner. Det medfører både tørke, kraftig regn, uvanlig snøvær, haglstormer. Disse værefenomenene har alltid eksistert på kloden, men de bytter nå plass. Svakere fart på jetstrømmene, spesielt på nordlige halvkule, skaper blokkeringer og mer langvarig vær av samme type (varmt, kaldt, vått, tørt).
Heldigvis viser data fra sentrale værsentere at prediksjonene om kraftigere og hyppigere orkaner ikke har skjedd så langt (se under).

Det er ingen økende trend i orkaner som treffer land

Det er ingen økende trend i orkaner som treffer land

Kloden akkurat nå
Atmosfæren i samspill med land og hav forsøker hele tiden å komme i balanse. Lavtrykk og høytrykk bidrar til denne balansen. Trykkene er som regel aldri mer enn 2-300 mil unna hverandre. Trykkene har med seg luftmasser som vil prege været der disse opptrer. Bildet under viser et situasjonsbilde på akkurat det. Enkelt sagt så sørger høytrykk for lave temperaturer om vinteren og motsatt om sommeren. Ofte blir det da pent vær, men kan likevel skape farlig vær med ekstremvarme og ekstremkulde.

globejun19.jpg

Mens det nettopp ble satt ny varmerekord for juni i Frankrike nylig, satt Norge ny kulderekord i Jotunheimen i skrivende stund…

Vær er spennende!

I Møre og Romsdal ble det målt -2,7 grader på fjellet Mannen natt til onsdag. Den forrige fylkesrekorden var -1,9 på samme sted i 2010, ifølge meteorologene. Og i Oppland ble det målt- 6,4 grader på Juvvasshøe, mens den forrige fylkesrekorden var Fokkstua med -5,3 i 1964, skriver Dagbladet 3.7.19.

I Møre og Romsdal ble det målt -2,7 grader på fjellet Mannen natt til onsdag. Den forrige fylkesrekorden var -1,9 på samme sted i 2010, ifølge meteorologene. Og i Oppland ble det målt- 6,4 grader på Juvvasshøe, mens den forrige fylkesrekorden var Fokkstua med -5,3 i 1964, skriver Dagbladet 3.7.19.

Ingen snø i Moss. Kjølig, men normale temperaturer. Plommer på vei!

Ingen snø i Moss. Kjølig, men normale temperaturer. Plommer på vei!