Varmeste august siden 2006

En fuktig, nesten tropisk august er over. Kontrasten til fjoråret kan ikke bli større etter denne sommeren. Frodig inntil den siste dagen i august, med bønder som har slått gress flere ganger. Kornet står flott, tross væte siste tiden. Men det haster nok litt for noen kornsorter, for det er vått i bakken etter styrtregnet de siste dagene.

Tor med sin vrede
Men innimellom vartet værgudene opp med knallvær, tross flere episoder av en humørløs Tor som etter sagnet i sin vrede flyr over himmelen i sin vogn - derav Ake-Tor - og utløser gnister og støy. Jammen opplevde vi mossinger mye tordenvær i år, men trolig utløst av en varm atmosfære som kræsjet med kaldfronter. En rent ugudelig forklaring, der altså.

Kanalen i døsig liv en augustsøndag 2019

Kanalen i døsig liv en augustsøndag 2019


Varm og fuktig august
Temperaturene i august ble sommerlige og gode, med et badevann som balanserte på tyvetallet et godt stykke ut i måneden. Månedsmiddelet endte på henholdsvis 1.8 grader over normalen for Rygge og 1.4 grader for Moss. Dermed kan vi notere en delt nittende plass for årets siste sommermåned ved Rygge flystasjon. Vi må tilbake til 2006 for å finne en varmere august. Til gjengjeld var 2006 hele én grad varmere.

aug2019.jpg
Kronår for alle vekster i år, kanskje med unntak for epler? Rogna henger tungt for tiden

Kronår for alle vekster i år, kanskje med unntak for epler? Rogna henger tungt for tiden

Tropisk til tider
Sommeren endte relativt våt med sin tolvte plass i dataserien fra 1955 på Rygge flystasjon. Snaue 300 millimeter er ikke å kimse av etter et fjorår som kun ga i overkant av 90 millimeter! Med gode temperaturer gjennom sommeren, ga det positive utslag for veksten både på jorder og i utmark. Soppen ser ut til å ha ytt sitt ytterste for entusiastene, som var å treffe på alle skogturene jeg selv tok siste uka.
Midlet sommertemperatur for perioden juni til august endte på 16.3 grader, 1.1 grad over normalen.

Utviklingen av august i Moss siste 15 årene

Utviklingen av august i Moss siste 15 årene

Admiralen med sin hær tok kommandoen over hagens plommer. Her etter en mellomlanding

Admiralen med sin hær tok kommandoen over hagens plommer. Her etter en mellomlanding

Sommer i Rygge siden trettitallet

Sommer i Rygge siden trettitallet

Sommernedbøren har økt
Et våtere totusentall drar snittet opp for Rygges del siden 1955, viser tall fra Meteorologisk institutt. Det er riktignok store variasjoner, og større ustabilitet enn det vi ser av historiske verdier. Klimaet har endret seg mest ved sin uforutsigbarhet. Det gir for eksempel den store forskjellen mellom sommeren 2018 og 2019.

Rygge - sommernedbør

Rygge - sommernedbør

JUNI - kort og fyndig sesong før kaiene spiste opp bæra

JUNI - kort og fyndig sesong før kaiene spiste opp bæra

JULI - alltid vakre Gullholmen

JULI - alltid vakre Gullholmen

AUGUST - kanalen på sitt beste

AUGUST - kanalen på sitt beste

Maksimum og minimum
I Moss fikk vi en litt annen sommer enn i 2018. Likevel ble det gode maksimumstemperaturer.

maksmin2019.jpg

Kloden i august

drroy.jpg