Rekordtørr august

Krysset Årefjorden-Klosteret

Krysset Årefjorden-Klosteret

Meteorologisk institutts måler på Rygge flystasjon har aldri registrert tørrere august enn årets siste sommermåned. Riktignok “vant” 2021 over 1981 med skarve 0.2 mm (17 mm i Rygge), men det holder, dét ! Trærne tok til å sture og bladene ble gule, for så å falle av. Dette gjentok seg to ganger på sensommeren. Og det er altså ikke fordi høsten har kommet. For noen trær, spesielt bjørka, vil høstfargene ikke dukke opp til vanlig tid. De er allerede borte i oktober dersom det ikke blir regn i nær framtid. Høytrykksvær over lang tid i sommer, har bidratt til lite nedbør over store deler av Østlandet. Noen områder sør i Østfold ble likevel velsignet med nok regn til å dekke “dagsbehovet”.

Tørrere august framover? Trenden er imidlertid flat siden målingene startet på Rygge i 1955Rygge(MET)

Tørrere august framover? Trenden er imidlertid flat siden målingene startet på Rygge i 1955

Rygge(MET)

Bare frø fra bjørka lar seg måle i måleren

Bare frø fra bjørka lar seg måle i måleren

Østfold-været
Det ble varmt og tørt for hele måneden under ett. Det var periodevis mye skyer, noe som hevet minimumstemperaturene om nettene. Likevel skinte sola nok til at folk opplevde august som en behagelig sommermåned. De høyeste temperaturene dukket likevel først opp helt sist i måneden, og bikket 25 grader både i Rygge og Råde.
Gjennomsnittet ble høyest på fyrene, godt hjulpet av varmt sjøvann. Mot gammel normal endte vi opp mot 1 grad over denne, mens ny normal faktisk ga en kjøligere måned. Dette skyldes at ny normal har fanget opp oppvarmingen de siste tretti årene. Sommeren ble varm med ca to grader over gammel normal og en grad over ny normal. Dermed gled årets sommer inn på en plass nederst på ti-på-topp-lista.

Østfold aug-temp.jpg
Dilling i RyggeIkke så galt at det ikke er godt for noe - trolig kronår for kornet

Dilling i Rygge

Ikke så galt at det ikke er godt for noe - trolig kronår for kornet

Sommer i vårt distrikt
Klimaet endres seg brått rundt slutten av åttitallet. Det ble varmere, spesielt om vinteren. Sommeren ble også noe varmere, men så har det stabilisert seg.

sommer rygge.jpg

Global temperatur er stabil
Den globale temperaturen ligger stabilt og vaker rundt gjennomsnittet for 1979-2000. Det er store regionale forskjeller, som bildet viser under. Slik er været. De røde fargene viser avviket i pluss. De blå motsatt.

Temperaturene på kloden ligger rolig

Temperaturene på kloden ligger rolig

Polar sjøis er også stabil
Mye snakk om is i mediene for tiden, men dataene er den mest sikre kilden. Data avviser i alle fall svikt i årets sjøisutbredelse.

polaris.jpg
Dyre gårds eplefarm oste av søte epledufter, rett ved Dyhre gartneri.

Dyre gårds eplefarm oste av søte epledufter, rett ved Dyhre gartneri.