Vekslende, men varmt

En strålende julidag på Bjørnåsen, sett mot Nes camping og Ramberg-gårdene.

En strålende julidag på Bjørnåsen, sett mot Nes camping og Ramberg-gårdene.

Høysommervær preget denne julimåneden, og satte dermed fjorårets praktisk talt i skyggen. I fjor måtte de fleste ha på jakke hele måneden, mens årets krevde både å kaste jakke og det som var! Noen av oss fikk brunfarge igjen, etter en litt blek 2020. Varmen fra juni fortsatte inn i juli, kun avbrutt av et par bygevær. De var ikke nok til å unngå tørke. Først sist i måneden ble tørken jagd på dør av 60 millimeter regn på bare 4 dager. Tilløp til skogbranner ebbet ut med regnet.

Ingen hetebølger tross varmen
Neida. Ingen hetebølger her i sør, men folk i de tre nordligste fylkene rakk så vidt å få en tredagers, som er kravet for å bli kalt en “hetebølge”. Det vil si minst tre dager med maksimumstemperaturer på 28 grader eller over - i snitt for de tre dagene. Trolig målte noen av naboene våre litt inn i fra sjøen en dag hvor termometeret strakk seg til 30 grader. Gjennomsnittlig maksimumstemperatur her i Moss endte på 24 grader. Da er det full sommer!

Bjørker som står på skrinn grunn sliter når det er kombinasjon av høye temperaturer og lite regn. Noen vil kalle det tørke! I år så vi igjen tendensen til at høsten kom tidlig for en del løvtrær. Men også bartrær sliter, som vi ser nedenfor.

Et eksempel på hva som kan skje med et tre etter tørkesomre. 2014 og 2018 tok samlet livet av et betydelig antall kubikk nåletrær. Særlig ses dette i skogsområdene på Jeløy. Her ved Molbekk. Trær dør sakte…

Et eksempel på hva som kan skje med et tre etter tørkesomre. 2014 og 2018 tok samlet livet av et betydelig antall kubikk nåletrær. Særlig ses dette i skogsområdene på Jeløy. Her ved Molbekk.

Trær dør sakte…

Kilder: MET/Odd Kjærnsrød/Eystein Simonsen

Kilder: MET/Odd Kjærnsrød/Eystein Simonsen

Slagside i Kjørbukta. Brygga brukes nå bare av måkene

Slagside i Kjørbukta. Brygga brukes nå bare av måkene

Årets juni for kjente steder i distriktet.

Årets juni for kjente steder i distriktet.

Småtten prøver vannet på Alby

Småtten prøver vannet på Alby

Varmere trend for juni og juli samlet
Vi kan se av dataene og grafen her at de første to tredelene av sommeren har blitt noe varmere i snitt siste årene. I hovedsak er det årene 2014, 2018 og 2021 som bidrar mest til dette.

juniogjuli.jpg

Juli har alltid variert i Moss og rundt oss
Ås ligger ikke langt fra oss, og studentbyen har en lang måleserie vi statistikknerder kan nyte. Vi ser blant annet at 1901 trolig innehar rekorden for varm juli den dag i dag.

Juliværet 1870-2021.jpeg

Mer nedbør enn normalen, men
All nedbør kom på få dager, så juli bli egentlig ingen våt måned. Vi må ned i detaljene for å se nyansene. Det varierte veldig hvor mye som kom ned. All nedbøren var bygepreget, med til dels styrtregn som ga lokale oversvømmelser. Dog korte.

Styrtregn på Mosseskogen

Styrtregn på Mosseskogen

Flat trend på nedbør i juli for Rygge

Flat trend på nedbør i juli for Rygge

Globalt er det lite som er endret
Tross rykter om snarlig steking av kloden, ser vi ikke dette i dataene - heller da i klimamodellene. Bildet nedenfor er et tidsbilde av temperaturene på kloden 1. august. Gjennom hele juli og ulike hetebølger som er behørig dekket i mediene, har middeltemperaturene ligget stabilt. Mediene dekker sjelden kuldebølger, og vi får derfor et skjevt bilde av tilstanden. Klodens temperatur har steget ca 1 grad siden 1850. IPCC skriver i sin siste klimarapport at halvparten eller mer av temperaturstigningen skyldes globale co2-utslipp.

global.jpg
Når forskere og politkere snakker om at temperaturene stiger, så er dette unyansert fremstilt i mediene. Grafen her viser hvor store utslag vi opplever gjennom måneder og år. Her ser vi variasjonene de siste tyve årene globalt. Vi er for eksempel akkurat nå nede på nivå med årene for femten år siden.Kilde: woodfortrees.org

Når forskere og politkere snakker om at temperaturene stiger, så er dette unyansert fremstilt i mediene. Grafen her viser hvor store utslag vi opplever gjennom måneder og år. Her ser vi variasjonene de siste tyve årene globalt. Vi er for eksempel akkurat nå nede på nivå med årene for femten år siden.

Kilde: woodfortrees.org

Sommerfølelse i kanalen en tidlig morgen

Sommerfølelse i kanalen en tidlig morgen