Tørken over for i år

Storgata har sett bedre årstider

Regnet sviktet hele Norge lenge denne ettersommeren. Det forsvant i store mengder nedover i Europa og gjorde ugagn uten blygsel. Men oktober er den våteste måneden i året i Norge. Intet unntak denne gangen, heller. Vått så det monnet, men det hjalp ikke særlig tross rekorder i regnbøttene på Vestlandet. Magasinene på Vestlandet lider fortsatt under kronisk utmattelse av langvarig nedbørsfattigdom. En mild november høyt til fjells kan bøte på noe, men snøgrensen siger nedover fjellene i vest og blir til vann først ute i april. Vi kan håpe på en vindfull vinter i Europa som kompensasjon.

Varmen fortsatte
Etter en varm september, fulgte en varm oktober. Det ville ingen ende ta. Det fortsetter mildt inn i november, uten særlig tegn til vinter. De første kuldegradene dukket likevel opp i et mellomspill mellom lavtrykkene som jevnlig tok veien sørvest fra Atlanteren. Og i Moss fikk vi nok vann til å få irrgrønne gressplener, etter en nær rekordvarm oktober. En hederlig tredjeplass i serien fra 1934 bør vekke oppsikt.

I Østfold opplevde vi et avvik på mellom 2 og 3 grader rundt om i “fylket”

Larkollen i oppholdsvær
Foto: Anne Lien Simonsen

Oktober-temperaturene har steget med ca 1 grad på 85 år

Vått, men ingen rekord
Nedbøren varierte noe i distriktet, men våtere enn normalen ble det. Det meste kom i starten og slutten av måneden. I Moss viste målebegeret over 50 mm på ett oktoberdøgn tidlig i måneden. Det fikk enkelte merke med dårlig drenering rundt huset.

Rikelig med vann for alle på en av stiene på Mosseskogen

Ingen trend å snakke om

Norge rundt

Rapport fra met.no
- Oktober ble både mild og våt for landet som helhet. Flere fylker i Sør-Norge fikk mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt.

- På landsbasis falt det 50 prosent mer nedbør enn normalt. Måneden er den 3. våteste oktober-måneden i en serie som går tilbake til 1900. Våtest var det ved flere stasjoner i Vestland, hvor hele åtte stasjoner satte rekord for høyeste månedsnedbør registrert i oktober måned. I Trøndelag ble det satt ti tilsvarende rekorder. I Viken ble det satt fem rekorder for høyeste nedbørmengde målt på ett døgn i oktober.

- Oktober var 1,9 grader varmere enn normalperioden 1991-2020 som vi sammenlikner med. Flere stasjoner i Innlandet, Trøndelag og Møre og Romsdal målte en snittemperatur tre til fire grader over normalen. Måneden ble den 8. varmeste i en serie som går tilbake til 1900.

- Høyeste maksimumstemperatur på 22,9 grader ble registrert 9. oktober på Sunndalsøra i Møre og Romsdal. Laveste minimumstemperatur var -18,2 grader, og ble målt på Karasjok – Markannjarga i Troms og Finnmark 30. oktober.

De varmeste stasjonene var

  • Lindesnes fyr (Agder) 11,6 grader (1,8 grader over normalen) 

  • Lista fyr (Farsund, Agder) 11,4 grader (2,0 grader over normalen) 

  • Færder fyr (Vestfold og Telemark) og Oksøy fyr (Kristiansand, Agder), 11,3 grader (begge 1,9 grader over normalen) 

- Relativt kjøligst var det i Troms og Finnmark der noen stasjoner hadde avvik fra 0,5 til 1 grad under normalen.

Mossefossen - lenge stengt, men så kom alt på en gang

Globale temperaturer stabile
Tross bekymring i Glasgow, viser ikke temperaturene at vi er inne i noen stor endring de siste årene. Det meste måles i tideler, og utslagene må ses i lys av det. Den største endringen har skjedd de siste 30 årene, som grafen under viser. Deretter er det store utslag opp og ned.

Globalt er vi her. Grafen er satt sammen av de 4 viktigste måleseriene fra anerkjente værsentere.

Toget kommer og drar med seg sønnavind og yr til Moss stasjon