Ryktet om november stadfestet

Så grått som det nesten går an. En svært varm måned, kamuflert som “normal” av en kuldebølge helt på tampen. Ikke visste jeg at -5 var sååå kaldt. Men det er det. Ukjente som vi er med gammeldags kulde, har ikke kroppene våre assimilert seg til denne vinteren. Gresset er grønt på begge sider av gjerdet og kan faktisk trimmes langt inn i advent. Mossefossen har tørket opp, og vi kan oppsummere en passe kjedelig værmåned. Men noen trær røk denne høstmåneden, også.

Fossen - med Konvensjonsgården som en gul juvel på Verket

Mild november, men så kom kulda
Noen dager var svært milde denne novembermåneden. Hele seks dager hadde maksimumstemperatur over ti grader. Den varmeste dagen kom bare noen dager før væromslaget. I Moss målte vi 14.8 grader så langt ut i måneden som den 19. Dagene var preget av skyer og tåke, så november er ofte en tung måned å komme seg gjennom. Så, natten til den 30. kom den første snøen. Usle 4 centimeter, men dog.

Snøen kom på den siste dagen i måneden. Vedfyring og skyer skapte stemning over nordre bydel

Middeltemperaturene endte over normalen, spesielt over den gamle normalen. Nærmere 2,5 grader over den gamle normalen på Rygge flystasjon

Molbekk. Isen rakk så vidt å legge seg før snøen kom

Moss fikk seg en kald overraskelse på slutten av måneden

Høsten er blitt mildere de siste hundre årene
Oppvarmingen de siste 30 årene har vært størst, selv om 1930-årene også var varme. Årets høst ble intet unntak i en tendens til varmere høster de siste tyve årene.

Vi ser et sterkt hopp sent på nittitallet, og temperaturene har senere holdt seg relativt høye

Dilling stasjon ble nedlagt i 1983, men togene er ikke byttet ut. Her et godstog på vei nordover. Snøløs, men kald søndag i november etter at mildværet trakk unna

Høstnedbøren er stabil i vårt distrikt
Ingen trend i en eller andre retningen når det gjelder den totale mengden nedbør for september til november. Vi ser at årets nedbørsmengde ligger et stykke under normalen. Og vi ser tydelig at året 2000 utmerker seg. Høsten som knuste alle rekorder og ga flom i våre områder.

November ble grå og mild, men ikke våt. Her forsøker julegatene på Verket å lirke opp stemningen, en måned før jul

Høststormen den 17.
Mossingene merket ikke så mye til de vanvittige vindkastene som tok knekken på store skogområder i Innlandet. Spesielle værforhold skapte vindkast vi sjelden ser på de kantene av landet. Men vi fikk lokale skader også her i mosseregionen.

Alleen ved Værne Kloster har fått juling en rekke ganger. Trærne er gamle og merket vinden som feide over Østlandet midt i november

Kloden har stabile temperaturer
Som grafen under viser, så er det ikke så store endringer de siste fem årene. Det er store fluktuasjoner, men de neste fem årene vil trolig vise om trenden er økende igjen.

En god jul ønskes leserne !