Et blaff av sommer

Første bad i april hører med til sjeldenhetene. Med tyve grader i lufta flere dager på rad rundt Oslofjorden, ble fristelsen for stor for de tøffeste. Sjøen er ikke spesielt varm, så svømming ble det nok ikke mye av. Rekordene haglet og sørget for nest varmeste april siden 1900. Moss noterte seg for hele 13 dager med nesten skyfri himmel. Frykten for en ny tørkesommer blusset opp da flere branner antente i ulendt terreng flere steder i Sør-Norge.

Albystranda i høytrykksvær

Albystranda i høytrykksvær

Knusktørt
Det var først helt sist i måneden at regnet slo til og sørget for å dempe skogbrannfaren. En søkkvåt mars hadde ikke hjulpet stort.

Det var ikke bare i Sør-Norge det var varmt for årstiden. Hele Norge som helhet ble tørr og til dels varm. Lite visste vi da at mai skulle overraske med en helt annen værtype. Det kommer vi tilbake til om noen uker.

Døgnmidler i Moss april 2019. Noen dager passet bedre med juli…

Døgnmidler i Moss april 2019. Noen dager passet bedre med juli…

- Temperaturen for hele landet lå 3,3 grader over normalen i april. Måneden ble den nest varmeste som er registrert i en serie som går tilbake til 1900. Bare 2011 er varmere med 4 grader over normalen. Måneden ble også den nest tørreste som er registrert med bare 40 prosent nedbør sammenlignet med normalen. Bare 1918 er tørrere, skriver met.no på sine sider.

Parti fra Alby

Parti fra Alby

2011 står

- For årets april vil månedstemperaturen for hele landet ligge omkring 3,2 grader over det normale. Dermed blir årets april tidenes nest varmeste, bare slått av april 2011 (for åtte år siden) da landstemperaturen var 4,0 grader over det normale, får Vær og vind opplyst av 
klimaforsker Jostein Mamen ved Obsklim-divisjonen på Meteorologisk institutt.

Dette skriver Norges ukronede statistikk-konge på vær, Bernt Lie, på sine hjemmesider.

Gernergården - Henrik Gerners (1781-1837) fabrikk og bolig

Gernergården - Henrik Gerners (1781-1837) fabrikk og bolig

Rekordras landet over

Massive rekorder ellers i landet gjorde denne april til en minneverdig tildragelse. Det ble plass til et knippe rekorder i Østfold, også:

rekord maksmiddel april 2019.jpg
rekord maks april 2019.jpg
rekord min regn april 2019.jpg

Kilde: met.no

2019-04-06 13.46.26.jpg

Knallvarm april
Så til harde fakta fra Østfold fylke. Tabellen viser med all tydelighet at april ikke lignet seg selv. I kolonnen for avvik ser vi at årets april noen steder ble dobbelt så varm som normalen !

april 2019 østfold.jpg
Et stusselig sted langs Elgveien. Lite kresen, men er et varsel om bedre tider

Et stusselig sted langs Elgveien. Lite kresen, men er et varsel om bedre tider