Oktober 2018: Behagelig høstmåned

Det er lite å skrive hjem om, denne oktober. Middels skya og noe mildere enn normalen. Vi fikk det første snøfallet helt i slutten av måneden, men den ble kortlivet. Hadde det ikke vært for dette snøfallet og det påfølgende intense regnværet på de to siste dagene, ville oktober sett svært tørr ut!

Etter en lang og tørr sommersesong, kom alle planter seg betraktelig utover høsten. Gresset ble grønt igjen, og blomster kom på nytt. Rosene har stått lenge, men falmes sakte nå inn i november.

Roser på Jeløy

Roser på Jeløy

Været i Østfold

Som vi ser av tallene under, er det ingen dramatikk å spore for oktober 2018. Klimaet for oktober er stabilt mildt under perioden 1995-2018, men med store variasjoner innenfor perioden.

okt18.jpg
Legg merke til de store variasjonene som har oppstått siste tyve årene  Kilde: Rygge, MET

Legg merke til de store variasjonene som har oppstått siste tyve årene

Kilde: Rygge, MET

Norge i oktober

Vi husker kanskje best elva Otta som fløt over sine bredder og tok med seg hus. Etter en svært varm sommer med aktiv bresmelting, har elveleiet holdt en annen høyde enn normalt hele sommerhalvåret. Så kom høsten med store regn- og snømengder på Vestlandet (på vannskillet). Da gikk det galt. Vestlandet satte for øvrig nye nedbørsrekorder, takket være lavtrykk med en hale av “atmosfæriske elver”. Dette fenomenet dukker av og til opp når kraftige, tropiske stormer og deres avleggere har sugd opp enorme mengder fuktighet over hav på vei mot land.

Vi ble også vitne til store snømengder på Sørlandet på slutten av oktober, selv om den forsvant på ett døgn.

Global temperatur faller igjen

Etter en av historiens sterkest målte El Nino høsten 2015 og vinteren 2016 med påfølgende høye, globale temperaturer, har temperaturene igjen falt kraftig. “Kraftig” er et uttrykk som kan synes spesielt når vi snakker tideler, men vi skal huske på at IPCC bedømmer endringer på tidels nivå som signifikante i klimasammenheng.

Kilde: Dr. Roy Spencer, UAH, USA

Kilde: Dr. Roy Spencer, UAH, USA

Vi har én måned igjen av denne høsten. Den har startet svært varmt, så drømmen om tidlig snø har forsvunnet i tåkeheimen. Da er det på sin plass med et dikt som viser oss håp om blå himmel.

Et dikt om høsten

Mange dager av purpur og gull har oktober gitt oss
under en himmel som daglig blåner seg mere blå.
Ennå er frosten bare et disig varsel bak åsen,
men langsomt, langsomt begynner året å gå i stå.

Inger Hagerup

2018-11-09 11.13.55.jpg