Skya vær siden juni !

Moss under en duk av skyer, her fra Røysåsen en dag i mars

Makan til skydekke! Folk rundt meg forteller at de ikke har sett sola på lenge. Veldig lenge. Og det er nesten sant. Jeg måler nemlig skydekket ved visuell observasjon, enten direkte eller via kameraer i Moss. Og fangsten av skyer er formidabel! Hva skjer’a? Si det. I alle fall viser statistikken et gjennomsnitt av skydekket i Moss fra juli til mars 6/8. Det betyr SKYA vær i hele ni måneder. Skalaen fra 1 til 8 viser hvor mye skyer som har vært på himmelen over en gitt tidsperiode, som vist her:

1-2/8: Lettskya

3-5/8: Delvis skya

6-7/8: Skya

8/8: Overskya

Ett av snøværene i Moss. Ikke levedyktig, men viser at årets vinter nektet å slippe grepet helt

Hvorfor det ‘a?
Årsaken kan være mer vanndamp i atmosfæren etter at El Nino dukket opp. Stillehavet lufter ut mengder av varm damp som transporteres rundt kloden. Vitenskapelige studier har ikke dukket opp med en forklaring for den lange skya perioden hos oss, men prinsippet kan stå seg.

Mars ble den mest skya måneden, bortsett fra november med 6,8 av 8, i hele den nevnte perioden på ni måneder, med sine 6,2 av 8. Og våt ble den, også. 100 millimeter i Moss er i overkant vått, med både snø og regn som ingredienser.

Og her er beviset!

Mars er avgjort en vårmåned med snøsmelting, men slo aldri helt gjennom. Her fra de dype skoger nord for byen

Mars ble både grå og våt
Typisk faller det bare halvparten så mye snø og regn som årets beholdning. Kanskje ikke så dumt med tanke på strømpriser og skogbranner? Vi fikk det vi kan kalle “pent vær” 4 dager, hvor resten var preget av nedbør. Det ble en mild måned, tross snøvær og sur vind. Sammenlignet med værlaget for 50 år siden, endte vi i år 3 grader over den tids normal.

Våt mars !

Rust i vannet? På turen langs Kongeveien dukket dette fenomenet opp

Kloden på vei ut av El Nino
Trolig er vi på vei inn en La Nina etter en “varm” El Nino. Uten særlig tvil har denne medført den varmeste perioden i måleperioden 1850-2024. Havet og luften over har vist store avvik. Det har gitt oss flere rekorder både til havs og til lands.
Nå tror NOAA og andre vær-sentra at årets orkansesong i Atlanteren blir heftig. Det er når La Nina pågår at dette skjer oftest. Noen predikerer 23 orkaner fra juni og ut året. Tiden vil vise.

Grafen viser avviket fra en gitt normal, her over 1991-2020. Vi ser tydelig sporene etter de to El Nino’ene i 2016 og 2023

Et tappert forsøk fra sola gledet mange fotoentusiaster, her over Mosseporten mot Jeløy