Strendene ble forlatt

Sjeldent ustabilt vær tømte strendene for folk denne juli. Etter en varm juni, forsvant godværet med fellesferien. Godvær kan også være regn etter en tørr innledning på sommeren. Juli ble søkkvåt innover i landet Østafjells, mens befolkningen langs kysten stort sett bivånet det hele fra sjøkanten. Bygevær om sommeren har en tendens til å trigges av oppvarming over land. Det kom likevel ujevne mengder nedbør også i vårt distrikt. Rygge flystasjon fikk bare halvparten av det Råde-folk fikk i hodet. Byger kan være lokale bare på noen meters forskjell.

Det er varslet store nedbørsmengder i skrivende stund, så avlingene som ble reddet av det ustabile og passe kjølige været, kan likevel gå tapt dersom jordene oversvømmes. Rødt farevarsel kan tyde på stor risiko for dette.

Pilot Christian Horrigmo fra Moss knipset dette bildet på jobb en dag i juli

(bildet er godkjent for bloggen av Horrigmo)

Østfold fikk en juli som ligner på forrige normal
Normalen for 1991-2020 er varmere enn den forrige trettiårs normalen, så her ble juli en til halvannen grad kjøligere enn akkurat den. Likevel var juli slik den ofte var mellom 1960 og 1990. Som vi ser av tabellen under, ble det bygepreget nedbør over gamlefylket. Baterød ved Glomma nordøst for Sarpsborg by, ble søkkvåt

Moss stasjon mellom bygene i juli

Feriemodus - varm klode
Skribenten har vært ute av fylket, så nøyer meg med dette denne gangen. Globalt var juli den varmeste siden målingene startet. En undersjøisk vulkan med utbrudd kastet sjøvann opp i atmosfæren og skal ha bidratt til oppvarmingen. Det samme gjelder en gryende El Ninio.

Litt øde i sentrum tidvis i juli. Sola tittet fram, men mange trakk til kjøpesentere eller var på ferie