Tiltagende vinterlig

Kongeveien

Kongeveien

Januar ble trolig en hyggelig måned for redningsselskapene. Snø anses som et fremmedelement som ikke beherskes i samme grad som for en mannsalder siden. Litt rart i grunnen. Bilene er spekket med elektronisk utstyr som forteller deg alt du trenger å vite om forholdene utenfor, og tar sågar over om du tenker å tabbe deg ut. Her har noe sviktet likevel, og fylt opp kontoene til Falck og Viking og dess like.

For skiklubben er det derimot særdeles gode nyheter å se kombinasjonen kuldegrader og snøstjerner på YR-appen. Selv om denne appen svikter i blant, sviktet ikke kombinasjonen. Snøen har inntil nå lavet ned over våre områder, og skispor er satt helt ut i fjæresteinene på Alby!

Global nedvarming og global oppkjøling
Januar 2019 vartet opp med et temperaturspenn på inntil hundre grader midt i måneden. Ikke uvanlig med innslag av sådant, men denne gangen over flere dager. Australia satte flere rekorder oppover på gradestokken, mens Nord-Amerika mest fikk merke sterk kulde blandet med vind. Debatten om globalt klima har tatt av på nettet de siste ti årene. Ekstreme utslag gir alltid ditto utslag i kommentariatet. Også i vinter.

Her ved byens innbydende bredder, kan man finne trøndere og landsmenn fra andre breddegrader som mesker seg i komfortabelt klima.

Her ved byens innbydende bredder, kan man finne trøndere og landsmenn fra andre breddegrader som mesker seg i komfortabelt klima.

Moss - klimaflyktningenes by
Ikke rart Moss Avis henter fram en tromsøværing som har søkt ly i vår lille by helt nede ved vakre Oslofjorden. Han kommer ut av skapet og forteller modig om sin anger over å ha ventet for lenge med å søke opphold her i syden. Byen er for øvrig inntatt av trøndere og annet spennende folkeferd med opprinnelse nord for Sinsenkrysset. Ikke lett å oppdage. De er nemlig godt integrert! Du finner dem ved å se etter fliret de setter opp når vi andre går i ørska med snøskuffene etter 15 centimeter snø på to dager…

Målt på Mosseskogen

Målt på Mosseskogen

Kjøligere enn i fjor
Snøen som falt i fjor er borte. Hadde vi sittet stille til april, ville vi vært spart for mye. Noen av oss er derimot bipolare i parallell med været. Snømåking er ytterst lindrende. På målepinnen oppviste snødybden hele 28 centimeter ved utgangen av januar i år. Kikker vi i minneboka fra 2018, ser vi at snødybden var på 34 cm midt i januar, men avgikk nærmest med døden ved utgangen av måneden. Årets januar noterte seg for - 16.2 grader den 30. og i andre enden varme 7.8 grader første nyttårsdag.

Målt på Mosseskogen

Målt på Mosseskogen

Molbekk Uslitelig tema og motiv

Molbekk Uslitelig tema og motiv

Østfold i tall

jan19østfold.jpg